Składniki:
1. 1,5 litra wywaru warzywnego
2. 10 kwaszonych ogórków
3. 1 cebula
4. 1 marchewka
5. 1 ząbek czosnku
6. 2 łyżki masła
7. 2 łyżki mąki pszennej
8. Pół szklanki śmietany
9. 3 ziemniaki
10. 1 torebka ryżu
11. 10 dag mielonego mięsa drobiowego
12. 40 dag mielonego mięsa wołowego
13. 1 żółtko
14. 1 bułka kajzerka
15. Olej
16. Listek laurowy
17. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Do miseczki włożyć mięso mielone, dodać żółtko, namoczoną i odciśniętą bułkę kajzerkę, obraną i drobniutko posiekaną cebulę i przyprawy; wyrobić na gładką masę a następnie uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w mące i usmażyć je na rozgrzanym oleju.
Wywar zagotować z listkiem laurowym; dodać obraną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki a także ryż i gotować do miękkości. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Na patelni rozgrzać masło, dodać starte ogórki i przesmażyć; dodać do zupy. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zabielić zupę. Włożyć do niej usmażone kotleciki i doprawić do smaku.
Pozostałe artykuły:
- poniedziałek, 17 lipca, 2023Odkrywanie zmysłowości wśród tajemnic ludzkiego pożądania
- środa, 20 lutego, 2019Kasza jaglana i jej właściwości oczyszczające
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia Szanghajska
- środa, 22 marca, 2023Nalewaki barmańskie
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka azjatycka
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia australijska
- niedziela, 3 marca, 2019Naj pizza Kluczbork
- sobota, 7 stycznia, 20234 sprawdzone pomysły na szybki deser
- wtorek, 28 sierpnia, 2018Zdrowe odżywianie sposobem na życie
- środa, 22 marca, 2023Pizzeria Diavolo Garwolin
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Nasiona marihuany feminizowane na sztuki
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka ryżowa z kurczaka
- sobota, 7 stycznia, 2023Smaki kuchni śląskiej
- niedziela, 2 października, 2016Zupa szynkowa z kapustą
- środa, 30 listopada, 2016Cytrynówka z miodem na bimbrze przepis
- środa, 22 marca, 2023Burgery Wejherowo
- piątek, 16 września, 2016Najlepsze restauracje Lublin
- środa, 22 lutego, 2017Dystrybutor wody w lodówce samsung opinie
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Urządzenia do gastronomii Zielona Góra
- niedziela, 26 listopada, 2017Jedzenie w puszkach podgrzewane