Czy można jeść pieczarki karmiąc piersią?

Gdzie rosną pieczarki?
Pizza, risotto, faszerowane… pomysłów na wykorzystanie pieczarek jest równie wiele jak ich odmian. To bardzo dobry zamiennik grzybów leśnych, ponieważ są one tańsze, łatwo dostępne oraz w przystępnej cenie. Niekiedy leśny grzyb potrafi nas zwieść swoim wyglądem i zastanawiamy się czy aby na pewno jest on do zjedzenia, a taka pomyłka może nieść za sobą duże konsekwencje. Pieczarki nie da się pomylić z żadnym innym grzybem.
Łatwy dostęp do nich sprawia, że bardzo często i chętnie po nie sięgamy. Spotkamy je prawie w każdym supermarkecie, sklepie czy na straganie. Skąd one się tam biorą? Z miejsca, które nazywane jest pieczarkarnią.
Kiedyś pieczarkę można było uprawiać w zwykłej, drewnianej oborze, jednak teraz pieczarkarnia to duża hala, której ściany stanowią szczelną izolację, aby ochronić hodowlę przed działaniem wiatru i mrozu. To pozwala na szybki wzrost grzybów i zbieranie plonów co około 6 tygodni. Na jednym metrze kwadratowym może urosnąć nawet 25 kg pieczarek. Zbierane są najczęściej przez kobiety, które są delikatniejsze od mężczyzn. Następnie są myte a na końcu rozwożone na sklepowe półki skąd trafiają do naszych kuchni.

Pozostałe artykuły:

About author

Related Articles