Pieczarki – źródło białka i błonnika w małych kaloriach
Dzięki zawartości błonnika, pieczarki są sycące i wspomagają przemianę materii. Podobno dieta odchudzająca bogata w te grzyby pozwala uniknąć efektu jo-jo, a 100 g to zaledwie 22 kcal.
Na rynku dostępne są trzy rodzaje pieczarek:
– białe – dostępne w wielu rozmiarach – od minipieczarek do grzybów o wielkości filiżanki
– brązowe – o brunatnych kapeluszach i intensywnym aromacie
– portobello – charakteryzują się kapeluszami większymi i lekko „przybrudzonymi” o jędrniejszym miąższu
Pieczarki to doskonałe źródło potasu, selenu, miedzi i jodu oraz witaminy A,E, z grupy B oraz D, w szczególności kiedy spożywamy je na surowo.
Wybierając te grzyby należy sprawdzić czy są jędrne, nie są poobijane i nie mają przebarwień. Można je kupić w sklepach i warzywniakach, ale warto zapytać o ich pochodzenie. Najświeższe i najmniej narażone na obicia w transporcie zaoferuje lokalna pieczarkarnia, która dzięki odpowiedniej temperaturze i dostępowi świeżego powietrza w uprawie, przedłuży świeżość pieczarek w naszej lodówce.
Pozostałe artykuły:
- niedziela, 9 października, 2016Co warto gotować
- środa, 22 marca, 2023Ręczna pierogarka – formierka do pierogów
- niedziela, 2 października, 2016Dorsz pod beszamelem
- niedziela, 2 października, 2016Zupa ogórkowa
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia australijska
- piątek, 16 września, 2016ROGALIKI KRUCHO ? DROŻDŻOWE
- wtorek, 28 sierpnia, 2018Kawy i herbaty świata
- środa, 28 grudnia, 2016Ekspres do kawy do biura dzierżawa
- środa, 20 lutego, 2019Szkodliwe grillowanie
- środa, 20 lutego, 2019Dieta dla serca
- środa, 9 grudnia, 2015Budownictwo
- sobota, 29 października, 2016Kebab Kluczbork
- środa, 31 sierpnia, 2016Wideo blog o gotowaniu
- środa, 22 marca, 2023Wino Argentyńskie
- niedziela, 3 marca, 2019Naj pizza Kluczbork
- niedziela, 2 października, 2016Zupa z włoskiej kapusty
- środa, 22 marca, 2023Sklep z ziołami Szczecin
- środa, 20 lutego, 2019Ile mogą leżeć pieczarki w lodówce?
- piątek, 16 września, 2016Fotografia ślubna Koszalin
- sobota, 12 listopada, 2016Zawód marzeń