Pieczarkarnia Siedlce

Pieczarkarnia Siedlce
1 vote, 6.00 avg. rating (67% score)

Pieczarki – źródło białka i błonnika w małych kaloriach
Dzięki zawartości błonnika, pieczarki są sycące i wspomagają przemianę materii. Podobno dieta odchudzająca bogata w te grzyby pozwala uniknąć efektu jo-jo, a 100 g to zaledwie 22 kcal.
Na rynku dostępne są trzy rodzaje pieczarek:
– białe – dostępne w wielu rozmiarach – od minipieczarek do grzybów o wielkości filiżanki
– brązowe – o brunatnych kapeluszach i intensywnym aromacie
– portobello – charakteryzują się kapeluszami większymi i lekko „przybrudzonymi” o jędrniejszym miąższu
Pieczarki to doskonałe źródło potasu, selenu, miedzi i jodu oraz witaminy A,E, z grupy B oraz D, w szczególności kiedy spożywamy je na surowo.
Wybierając te grzyby należy sprawdzić czy są jędrne, nie są poobijane i nie mają przebarwień. Można je kupić w sklepach i warzywniakach, ale warto zapytać o ich pochodzenie. Najświeższe i najmniej narażone na obicia w transporcie zaoferuje lokalna pieczarkarnia, która dzięki odpowiedniej temperaturze i dostępowi świeżego powietrza w uprawie, przedłuży świeżość pieczarek w naszej lodówce.

Pozostałe artykuły:

About author

Related Articles