Kawa do ekspresów, która jest zbyt mocno do mielona może zatkać dysze. W najlepszym przypadku kawa nam nie wyjdzie, w najgorszym uszkodzimy ekspres. Jeżeli kawa będzie do mielona zbyt grubo, nie będzie miała smaku, a i moc kawy będzie niewielka.
W śród fachowców panuje podzielona opinia co do kawy do ekspresów. Wybór kawy najlepszej jest zatem kwestią indywidualną. jedni będą woleli kawy, które będą mocne i gorzkie, inni znowu zgoła przeciwnie.
Jeśli chodzi o metody parzenia kawy to w śród oficjalnych metod można wyróżnić: parzenie w ekspresie ciśnieniowym, parzenie w ekspresie przepływowym (tak zwana americana), parzenie w kawiarce, parzenie w tygielku (na przykład po gruzińsku), parzenie w szklance (tak zwana polska po turecku), parzenie we french press’ie (podobne do polskiej po turecku, z tą różnicą, że fusy oddzielamy za pomocą tłoczka z filtrem).
Uważa się że najlepsza kawa to jest stuprocentowa arabica, są jednak i tacy, którzy są fanem kawy typu robusta (robusta inaczej kawa kongijska, charakteryzuje się bardziej gorzkim smakiem i większą zawartością kofeiny).