Smaki kuchni śląskiej

Z kuchnią polską kojarzymy głównie gołąbki czy pierogi, ale również poszczególne regiony naszego kraju posiadają charakterystyczne smaki, które są nie do powtórzenia.

Warto między innymi zasmakować w kuchni śląskiej, która też posiada mnóstwo wspaniałych aromatów. Kuchnia śląska jest charakterystyczna oczywiście dla Górnego Śląska. To właśnie tutaj od dawien dawna mieszkały się kultury czeska, austriacka, niemiecka oraz słowiańska i właśnie z nich powstało wiele niezwykłych smaków, które Ślązacy kosztują do dzisiaj. Na Górnym Śląsku zatem spożywane były przede wszystkim tradycyjnie typowo śląskie potrawy, ale są również też dostępne tutaj takie, które posiadają własne nazwy, na przykład pączki nazywane są po śląsku kreplami. Najbardziej utożsamianym daniem śląskim jest rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Do dyspozycji ma się jednak jeszcze wiele innych propozycji kulinarnych. Wśród dań mięsnych popularne są krupnioki, czyli wyroby z kaszy, krwi i podrobów, znane zupy do żur śląski, wodzionka przygotowywana z wody i chleba, oczywiście wspomniane już wcześniej kluski śląskie dostępne też w odmianie czarnej. Na święta przygotowuje się makówki oraz moczkę. Warto poznać smaki kuchni śląskiej!

 

Pozostałe artykuły:

Categories: Przepisy kulinarne

Comments are closed.

Internet i Anteny LT

W dzisiejszym świecie internet stał się nieodłączną częścią naszego życia. ...

Kamera Mazury - Kal,

Jezioro Święcajty jest jednym z ukrytych skarbów Mazur, regionu w ...

Odkrywanie zmysłowo

Opowieści erotyczne od zawsze stanowiły część ludzkiej kultury i wyobraźni. ...

Internet domowy Kło

W dzisiejszym społeczeństwie, które coraz bardziej opiera się na technologii, ...

Kamera Szczecin: Jak

Wstęp Szczecin, jako jedno z największych miast w Polsce, jest domem ...