Pieczarki faszerowane serkiem almette

Pieczarki faszerowane serkiem almette
1 vote, 9.00 avg. rating (82% score)

Pieczarki – jak jeść i jak hodować?
Pieczarki możemy wykorzystać w kuchni w wielu przepisach. Jednak nie każdy wie dokładnie jak. Z czym je łączyć, jak wykorzystać. Otóż odpowiedź jest prosta – możemy je łączyć prawie ze wszystkim, według naszych upodobań, pamiętając jednak, że pieczarki wypuszczają dużo wody podczas gotowania czy pieczenia, tak więc należy je wcześniej podsmażyć i odparować przynajmniej część wody.
Podczas jedzenia pieczarek, często nachodzi nas także jeszcze jedno pytanie: skąd się one biorą? W jaki sposób są hodowane? Oraz czy możemy uprawiać je sami?
Otóż pieczarki są hodowane w wielu pieczarkarniach, które w zależności od wielkości produkują nawet kilka tysięcy ton pieczarek rocznie. Pieczarkarnię możemy stworzyć także we własnym domu. Jak to zrobić?
Nasza własna hodowla musi być urządzona w chłodnym pomieszczeniu, czyli na przykład w piwnicy. Temperatura nie może być tam niższa niż około 12 stopni i nie przekraczać 20. Następnie należy zakupić lub utworzyć podłoże dla pieczarek, a następnie, gdy temperatura nawierzchni zmaleje, zaszczepić grzybnię i następnie ją przykryć. Gdy pojawią się białe plamy należy je rozgrabić po całej powierzchni podłoża, zdjąć pokrywę, a po 3-4 tygodniach można się już cieszyć domowymi pieczarkami.

Pozostałe artykuły:

About author

Related Articles