Pieczarki – jak jeść i jak hodować?
Pieczarki możemy wykorzystać w kuchni w wielu przepisach. Jednak nie każdy wie dokładnie jak. Z czym je łączyć, jak wykorzystać. Otóż odpowiedź jest prosta – możemy je łączyć prawie ze wszystkim, według naszych upodobań, pamiętając jednak, że pieczarki wypuszczają dużo wody podczas gotowania czy pieczenia, tak więc należy je wcześniej podsmażyć i odparować przynajmniej część wody.
Podczas jedzenia pieczarek, często nachodzi nas także jeszcze jedno pytanie: skąd się one biorą? W jaki sposób są hodowane? Oraz czy możemy uprawiać je sami?
Otóż pieczarki są hodowane w wielu pieczarkarniach, które w zależności od wielkości produkują nawet kilka tysięcy ton pieczarek rocznie. Pieczarkarnię możemy stworzyć także we własnym domu. Jak to zrobić?
Nasza własna hodowla musi być urządzona w chłodnym pomieszczeniu, czyli na przykład w piwnicy. Temperatura nie może być tam niższa niż około 12 stopni i nie przekraczać 20. Następnie należy zakupić lub utworzyć podłoże dla pieczarek, a następnie, gdy temperatura nawierzchni zmaleje, zaszczepić grzybnię i następnie ją przykryć. Gdy pojawią się białe plamy należy je rozgrabić po całej powierzchni podłoża, zdjąć pokrywę, a po 3-4 tygodniach można się już cieszyć domowymi pieczarkami.
Pozostałe artykuły:
- niedziela, 3 marca, 2019Pizza Kluczbork
- sobota, 10 listopada, 2018Warsztaty kulinarne
- sobota, 10 listopada, 2018Warsztaty kulinarne dla dzieci
- piątek, 16 września, 2016PLACEK ZE ŚLIWKAMI
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Palarnia kawy pomysł na biznes
- sobota, 7 stycznia, 2023Smaki kuchni śląskiej
- niedziela, 3 marca, 2019Retro Pizza Kluczbork
- środa, 9 grudnia, 2015Domy nowoczesne drewniane
- niedziela, 2 października, 2016Catering dietetyczny Poznań zestaw próbny
- niedziela, 2 października, 2016Leniwe inaczej
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka buraczana
- poniedziałek, 17 kwietnia, 2023Airmax: Domowy Internet Przyszłości
- środa, 9 grudnia, 2015Projekty domow ekonomicznych
- niedziela, 25 listopada, 2018Kuchenne kaprysy milionerów
- niedziela, 26 listopada, 2017Catering wesele Poznań i Barman na wesele Kraków
- środa, 28 grudnia, 2016Blog Ogólnotematyczny
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka meksykańska z indykiem
- środa, 20 lutego, 2019Faszerowane pieczarki kwestia smaku
- środa, 20 lutego, 2019Faszerowane pieczarki Portobello
- niedziela, 3 marca, 2019Pub retro pizzeria Kluczbork