BABA Z RODZYNKAMI

kulinaria (8)SKŁADNIKI:

50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag masła
5 żółtek
? szklanki mleka
5 dag drożdży
10 dag rodzynek
Aromat waniliowy, sól,
Lukier (według uznania)

Wykonanie:

Część mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, trochę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, żółtka, jajko, aromat waniliowy, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie wyrobić, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać rodzynki (zostawić trochę do dekoracji) i ponownie zagnieść. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto. Gdy ponownie wyrośnie wstawić foremkę do średnio nagrzanego piekarnika i upiec (sprawdzić patyczkiem,czy upieczone). Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można babę oblać dowolnym lukrem i posypać rodzynkami.

Pozostałe artykuły:

Categories: Kulinaria

Comments are closed.

Internet i Anteny LT

W dzisiejszym świecie internet stał się nieodłączną częścią naszego życia. ...

Kamera Mazury - Kal,

Jezioro Święcajty jest jednym z ukrytych skarbów Mazur, regionu w ...

Odkrywanie zmysłowo

Opowieści erotyczne od zawsze stanowiły część ludzkiej kultury i wyobraźni. ...

Internet domowy Kło

W dzisiejszym społeczeństwie, które coraz bardziej opiera się na technologii, ...

Kamera Szczecin: Jak

Wstęp Szczecin, jako jedno z największych miast w Polsce, jest domem ...