Składniki:
1. 1,5 litra wywaru warzywnego
2. 10 kwaszonych ogórków
3. 1 cebula
4. 1 marchewka
5. 1 ząbek czosnku
6. 2 łyżki masła
7. 2 łyżki mąki pszennej
8. Pół szklanki śmietany
9. 3 ziemniaki
10. 1 torebka ryżu
11. 10 dag mielonego mięsa drobiowego
12. 40 dag mielonego mięsa wołowego
13. 1 żółtko
14. 1 bułka kajzerka
15. Olej
16. Listek laurowy
17. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Do miseczki włożyć mięso mielone, dodać żółtko, namoczoną i odciśniętą bułkę kajzerkę, obraną i drobniutko posiekaną cebulę i przyprawy; wyrobić na gładką masę a następnie uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w mące i usmażyć je na rozgrzanym oleju.
Wywar zagotować z listkiem laurowym; dodać obraną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki a także ryż i gotować do miękkości. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Na patelni rozgrzać masło, dodać starte ogórki i przesmażyć; dodać do zupy. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zabielić zupę. Włożyć do niej usmażone kotleciki i doprawić do smaku.