Nie każdy w kuchni czuje się perfekcyjnie. Jednak można temu zaradzić, wspólnie gotując na początek proste, szybkie w przygotowaniu kulinaria, najlepiej jednogarnkowe. Dobrym pomysłem może być ugotowanie zupy warzywnej. Może ona być użyta jako samodzielne danie lub pierwsze danie do pełnego obiadu. Początkującego kucharza można też nauczyć pieczenia ciastek, chociaż za samodzielne pieczenie dużych ciast czy gotowanie bardziej wymagających potraw. Warto też uczyć, zwłaszcza młodsze osoby przyrządzania prostych dań śniadaniowych, takich jak jajka sadzone czy słodkie omlety. Autor takiego dania będzie z pewnością czuł się doceniony, kiedy jego dzieło zostanie pochwalone i z odwagą weźmie się za większe dania. Jeśli chodzi o dania smażone, na początek warto polecić kotlety z indyka. Nie wymagają one wcześniejszego przygotowania, a jeśli kupuje się już gotowe kawałki, to można je po przyprawieniu od razu wrzucać na patelnię – aczkolwiek warto trzymać się zasady, że im bardziej „gotowe” mięso, tym mocniej przetworzone, a więc bardziej niezdrowe.