Składniki:
0,25 kg masła lub margaryny
5 dag drożdży
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
Powidła lub dżem do nadzienia
Sól
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę posiekać nożem, dodać jajka, soli i wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto (ma mieć konsystencję ciasta na kopytka). Ciasto wstawić do lodówki na jakieś pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek pokroić na trójkąty, na każdy trójkąt kłaść trochę powideł lub dżemu i zawijać w rogaliki (można każdy rogalik posmarować rozmąconym żółtkiem; ma wtedy błyszczącą skórkę po upieczeniu). Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Pozostałe artykuły:
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka azjatycka
- piątek, 16 września, 2016Catering Rzeszów menu
- niedziela, 2 października, 2016Kapusta pekińska z bananem
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka makaronowa z szynką
- środa, 22 marca, 2023Ręczna pierogarka – formierka do pierogów
- środa, 28 grudnia, 2016Sklep wegetariański Toruń
- środa, 20 lutego, 2019Dieta dla serca
- sobota, 7 stycznia, 2023Smaki kuchni śląskiej
- niedziela, 25 listopada, 2018Czekoladowe kreacje
- środa, 30 listopada, 2016Cytrynówka z miodem na bimbrze przepis
- środa, 20 lutego, 2019Największa pieczarkarnia w Polsce
- środa, 30 listopada, 2016Meble kuchenne na wymiar Wrocław
- środa, 20 lutego, 2019Ile mogą leżeć pieczarki w lodówce?
- środa, 30 listopada, 2016Vyvoj dietata psychologia
- sobota, 7 stycznia, 2023Pomidorowa na wiele sposobów
- środa, 9 grudnia, 2015Domy nowoczesne drewniane
- środa, 9 grudnia, 2015Sztukateria elewacyjna sposobem na upiekszenie domu
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Suplementacja omega 3 w ciąży
- środa, 20 lutego, 2019Faszerowane pieczarki kwestia smaku
- niedziela, 2 października, 2016Zupa z włoskiej kapusty