Składniki:
0,25 kg masła lub margaryny
5 dag drożdży
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
Powidła lub dżem do nadzienia
Sól
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę posiekać nożem, dodać jajka, soli i wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto (ma mieć konsystencję ciasta na kopytka). Ciasto wstawić do lodówki na jakieś pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek pokroić na trójkąty, na każdy trójkąt kłaść trochę powideł lub dżemu i zawijać w rogaliki (można każdy rogalik posmarować rozmąconym żółtkiem; ma wtedy błyszczącą skórkę po upieczeniu). Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Pozostałe artykuły:
- środa, 30 listopada, 2016Cytrynówka z miodem na bimbrze przepis
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka z kurczaka z cytrusami
- środa, 28 grudnia, 2016Słodycze reklamowe z logo a vat
- środa, 22 marca, 2023Ręczna pierogarka – formierka do pierogów
- niedziela, 3 marca, 2019Naj pizza Kluczbork
- niedziela, 2 października, 2016Kapusta pekińska z pomarańczami
- niedziela, 2 października, 2016Catering dietetyczny Poznań zestaw próbny
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Destylator alkoholu producent
- niedziela, 3 marca, 2019Pizza pod Arkadami Kluczbork
- niedziela, 2 października, 2016Barista na targi Kraków
- niedziela, 25 listopada, 2018Czekoladowe kreacje
- środa, 9 grudnia, 2015Projekty domow i wnetrza
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia polska Warszawa
- sobota, 7 stycznia, 2023Zanim sięgniesz po przepis na kaczkę
- środa, 22 marca, 2023Wino primitivo di manduria cena
- sobota, 7 stycznia, 2023Kolacja przy świecach
- sobota, 29 października, 2016Kosze świąteczne bożonarodzeniowe
- niedziela, 2 października, 2016Leniwe inaczej
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Karma dla szczeniąt od 3 tygodnia
- niedziela, 23 kwietnia, 2023Wrocław: Nowa Era Cyfrowa Dzięki Szerokopasmowemu Internetowi Domowemu