Kapusta pekińska z pomarańczami

kulinaria (10)Składniki:

1. 1 kapusta pekińska (około 30 dag)
2. 2 marchewki (15 dag)
3. 1 pomarańcza (20 dag)
4. 4 łyżki grubo pokrojonych orzechów włoskich
5. 3 łyżki oleju słonecznikowego
6. Sok z jednej pomarańczy
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, opłukać osuszyć i przeciąć wzdłuż na cztery części a następnie pokroić w paseczki.
Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie z mydłem, opłukać, wysuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Obrać z białej skórki i pokroić w kostkę. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę wymieszać z cząstkami pomarańczy i pokrojoną kapustą pekińską.
Przygotować sos do sałatki: wymieszać sok z pomarańczy z olejem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Surówkę polać sosem i dokładnie wymieszać.

Pozostałe artykuły:

Categories: Kuchnia

Comments are closed.

Internet i Anteny LT

W dzisiejszym świecie internet stał się nieodłączną częścią naszego życia. ...

Kamera Mazury - Kal,

Jezioro Święcajty jest jednym z ukrytych skarbów Mazur, regionu w ...

Odkrywanie zmysłowo

Opowieści erotyczne od zawsze stanowiły część ludzkiej kultury i wyobraźni. ...

Internet domowy Kło

W dzisiejszym społeczeństwie, które coraz bardziej opiera się na technologii, ...

Kamera Szczecin: Jak

Wstęp Szczecin, jako jedno z największych miast w Polsce, jest domem ...