Placki ziemniaczane- któż z nas nie pamięta ich smaku, choćby z dzieciństwa. Chyba w każdym polskim domu były one przygotowywane i podawane na różne sposoby. Niektórzy wolą placki podawane z cukrem. Inni ze śmietaną. A jeszcze inni kochają je jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy.
A jak przygotować dobre placki? Co mówią kulinaria? Przede wszystkim trzeba mieć odpowiednie ziemniaki. Do placków wykorzystuje się ziemniaki typu B, czyli ogólnoużytkowe, które mają średnią twardość i nie rozsypują się. Ziemniaki takie ściera się na tarce, a następnie odcedza z nich sok. Z soku zbiera się tylko wytrąconą skrobię, którą z powrotem dodaje się do ziemniaków, wraz z małą ilością mąki pszennej i jajkiem. Ciasto miesza się dokładnie drewnianą łyżką i gdy ma już odpowiednią konsystencję, nakłada na gorący tłuszcz. Tłuszcz musi być gorący, aby zrumienić placek i ochronić go przez nasiąknięciem tłuszczem. Ale nie może jednocześnie być zbyt gorący, bo na wierzchu placek się spali, a w środku pozostanie niestety surowe ciasto.
Pozostałe artykuły:
- środa, 9 grudnia, 2015Projekty domow ekonomicznych
- środa, 20 lutego, 2019Faszerowane pieczarki kwestia smaku
- niedziela, 26 listopada, 2017Kuchnia australijska u niemowlaka
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia polska przyjęcia
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Żywność ekologiczna bio food sp. z o.o
- sobota, 29 października, 2016Uprawa pieczarek pomysł na biznes
- niedziela, 2 października, 2016Zupa gulaszowa
- niedziela, 2 października, 2016Kapusta pekińska z pomarańczami
- środa, 22 marca, 2023Wino Argentyńskie
- środa, 30 listopada, 2016Krówki reklamowe z Milanówka
- niedziela, 3 marca, 2019Pizzeria Warka Kluczbork
- sobota, 10 listopada, 2018Warsztaty kulinarne
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka makaronowa z szynką
- niedziela, 25 listopada, 2018Kuchenne kaprysy milionerów
- środa, 20 lutego, 2019Laichingen pieczarki
- niedziela, 3 marca, 2019Pizza w Deche Kluczbork
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia elektryczna z piekarnikiem
- sobota, 29 października, 2016Kosze świąteczne bożonarodzeniowe
- środa, 22 marca, 2023Pizzeria Diavolo Garwolin
- wtorek, 28 sierpnia, 2018O zdrowym jedzeniu