Zdrowe odżywianie jedzenie zdrowa żywność Całkiem nieodpowiedni model żywienia, czyli nasza dieta jest jedną z istotniejszych etiologii (po paleniu tytoniu) powstawania chorób. Jak powinno się jeść, żeby zabezpieczać się się przed nimi?
– Należy jeść sporo więcej pożywienia bogatego w błonnik. Przede wszystkim takiej, jak: pełne ziarna zbóż, przeróżne nasiona, jarzyny i owoce. To niezbędny składnik diety. Celuloza, czyli ów błonnik ”wypycha” z jelit szkodliwe, pronowotworowe substancje, przyczynia się do bezproblemowego transportu pokarmu przez jelita, co staje się powodem, że zmniejsza się okres kontaktu niedobrych produktów rozpadu ze ściankami jelit. O tym musi pamiętać każdy, kto wdraża zdrowe odżywianie i dopasowane diety. To stwarza istotne zagrożenia zdrowotne.
– Należy zwiększyć spożycie pokarmu z dużą zawartością witamin, a szczególnie witaminy C, E, A i z grupy B. To wszakże też zdrowa żywność i dieta jej wymaga. Zdrowe odżywianie wymaga zwracania uwagi na te czynniki.
– Zdrowe odżywianie to spożywanie także takich produktów jak: marchewka, pomidory, szpinak, brukselka, sałata, natka pietruszki, szczypior, koperek, czyli warzywa pomarańczowo-żółte i (ciemno)zielone. Ponadto, bogate w witaminę A są: tran, rybie wątróbki, oraz inne ich podroby. I to też może być zdrowa żywność.
– Koniecznie jadać więcej określanej jako żywność ekologiczna i zdrowa żywność, czyli pozbawionej chemicznych dodatków, barwników i produkowanych organicznymi metodami.
– Koniecznie staraj się dostarczać organizmowi składników z zawartością dużo witaminy C. Tego potrzebuje zdrowy styl życia. Bogate w tę witaminę są warzywa przede wszystkim cytrusy, zielona papryka, natka pietruszki.
– Zdrowe odżywianie to nade wszytko zdrowa żywność. Trzeba jadać dużo warzyw, potrzebuje tego każda dieta. Zdrowa żywność to także: dobrze znany kalafior, fasolka, włoska kapusta, czy tzw. „modra” – w postaci surówek i kiszonek.
– Nie stroń odtłuszczy! One są niezbędne. Niezdrowe tłuszcze to głównie te z supermarketu – rafinowane i szkodliwe tłuszcze dodawane do margarynowo-masłowych i używane przy produkcji margaryny i masła roślinnego. Zdrowy styl życia to nie z tymi elementami diety. Dieta w której są używane te składniki służy powstawaniu m.in. miażdżycy, raka piersi, jelita grubego i prostaty. Szczególnie należy niedopuszczać do smażenia i pieczenia na olejach z półki sklepowej. Dobra dieta to wszak podstawa zdrowia.
Pozostałe artykuły:
- niedziela, 4 września, 2016Barmani na wesele
- środa, 9 grudnia, 2015Budownictwo
- wtorek, 28 sierpnia, 2018Problem nadwagi wśród młodzieży
- środa, 20 lutego, 2019Napary
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka z figami
- niedziela, 2 października, 2016Zupa gulaszowa
- niedziela, 2 października, 2016Zupa ogórkowa
- sobota, 7 stycznia, 2023Pomidorowa na wiele sposobów
- środa, 20 lutego, 2019Dieta dla serca
- środa, 20 lutego, 2019Zdrowe glony
- niedziela, 26 listopada, 2017Ozdobne opakowania na alkohol
- piątek, 20 października, 2023Kamera Mazury – Kal, Widok na Jezioro Święcajty: Okno na Serce Mazur
- niedziela, 2 października, 2016Pizza z dowozem Bielsko Biała
- środa, 22 marca, 2023Nalewaki barmańskie
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Urządzenia do gastronomii Zielona Góra
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Urządzenia do gastronomii Zielona Góra
- sobota, 7 stycznia, 2023Kuchnia francuska i jej specjały
- niedziela, 25 listopada, 2018Wielka obniżka sprzętu cukierniczego
- środa, 9 marca, 2022Półwytrawne wino portugalskie
- niedziela, 9 października, 2016Czym zastąpić sól podczas gotowania?