Pieczarki, grzyby na wyciągnięcie ręki
Jesienny sezon na grzyby już minął. Kto był choć raz na owocnym grzybobraniu, a grzyby, które zebrał, znalazły się potem w gulaszu, czy potrawce, wie, jak smutna może to być wiadomość. Chyba że część grzybów została ususzona, zamarynowana lub zamrożona – wtedy mogą wzbogacać nasze posiłki przez cały rok.
Jeśli jednak ktoś nie chce wybierać się do lasu w poszukiwaniu grzybów, nie ma na to czasu lub zwyczajnie nie lubi w ten sposób spędzać czasu, zaś lubi spożywać grzyby może równie dobrze wybrać się do marketu. W dyskontach sprzedawane są przede wszystkim pieczarki, rzadziej kurki i podgrzybki, raczej w formie suszonej.
Pieczarki są to niewielkie grzyby w kolorze białym z szarymi blaszkami pod kapeluszem. Cenione są za swój smak. Nie ma też możliwości, by się nimi zatruć lub pomylić je z innym gatunkiem. Dzieje się tak, ponieważ pieczarki nie są zbierane bezpośrednio w lesie, lecz hodowane w specjalnych szklarniach zwanych pieczarkarniami. Pieczarkarnia składa się ze stelaża i folii ochronnej, mającej utrzymywać odpowiednią wilgotność i chronić grzyby przed warunkami atmosferycznymi.
Pozostałe artykuły:
- niedziela, 26 listopada, 2017Meble kuchenne na wymiar Kraków Nowa Huta
- środa, 9 grudnia, 2015Wlasne prawa
- niedziela, 2 października, 2016Zupa brokułowa z serem
- niedziela, 4 września, 2016Białko na mase mięśniową
- środa, 20 lutego, 2019Od kiedy dziecko może jeść pieczarki?
- piątek, 16 września, 2016ROGALIKI KRUCHO ? DROŻDŻOWE
- środa, 30 listopada, 2016Cytrynówka z miodem na bimbrze przepis
- środa, 20 lutego, 2019Pieczarkarnia Siedlce
- środa, 9 grudnia, 2015Sztukateria elewacyjna sposobem na upiekszenie domu
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Projekty lokali gastronomicznych z drewna
- środa, 22 marca, 2023Dieta pudełkowa Swarzędz
- środa, 22 lutego, 2017Pizza Poznan wygrywam z anoreksją
- środa, 20 lutego, 2019Dieta Dąbrowskiej czy można jeść pieczarki?
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia staropolska Wrocław
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Lokal pod Catering Kraków
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka ryżowa z kurczaka
- sobota, 7 stycznia, 2023Kuchnia francuska i jej specjały
- wtorek, 28 sierpnia, 2018Zdrowe odżywianie sposobem na życie
- niedziela, 2 października, 2016Kapusta pekińska z pomarańczami
- niedziela, 3 marca, 2019Pizza Kluczbork Byczynska