Archive for the ‘Kulinaria’ Category

Składniki: 1. 1,5 litra wywaru warzywnego 2. 10 kwaszonych ogórków 3. 1 cebula 4. 1 marchewka 5. 1 ząbek czosnku 6. 2 łyżki masła 7. 2 łyżki mąki pszennej 8. Pół szklanki śmietany 9. 3 ziemniaki 10. 1 torebka ryżu 11. 10 dag mielonego mięsa drobiowego 12. 40 dag mielonego mięsa wołowego 13. 1 żółtko 14. 1 bułka kajzerka 15. Olej 16. Listek laurowy 17. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Do miseczki włożyć mięso mielone, dodać żółtko, namoczoną i odciśniętą bułkę kajzerkę, obraną i drobniutko posiekaną cebulę i przyprawy; wyrobić na gładką masę a następnie uformować nieduże kotleciki, obtoczyć  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Składniki: 1. 1 puszka tuńczyka w oleju 2. 1 mała puszka kukurydzy 3. 1 mała puszka zielonego groszku 4. 2 jajka 5. 30 dag żółtego sera 6. 1 nieduża czerwona papryka 7. 1 pęczek szczypiorku 8. 2 łyżki keczupu 9. 4 łyżki majonezu 10. Posiekany koperek 11. Sól, chili, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z keczupem, doprawić do smaku solą, chili i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Składniki: 1. 25 dag świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego) 2. 1 torebka makaronu wstążki 3. 1 słoik pomidorów suszonych w oleju 4. 1 opakowanie sera feta 5. Pół szklanki czarnych oliwek bez pestek 6. Śmietana 7. Masło 8. Bazylia 9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu na pół twardo (al dente), odcedzić i ostudzić. Liście szpinaku przebrać, umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i poddusić na nim szpinak. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem i dodać 1 łyżkę śmietany. Oliwki pokroić w plasterki. Pomidory osączyć z oleju i podzielić na mniejsze kawałki.  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Składniki: 1. 10 dag ryżu pełnoziarnistego 2. Około 60 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 3. 2 marchewki 4. 1 pietruszka 5. 20 dag pieczarek 6. 1 cebula 7. 1 cukinia 8. 2 ząbki czosnku 9. 2 strąki papryki 10. Olej 11. 1 łyżeczka słodkiej papryki 12. 2 listki laurowe 13. 3 ziarenka ziela angielskiego 14. Majeranek i bazylia 15. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 16. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso a następnie oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieloną papryką  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Polacy od lat 90. bardzo zmienili swój styl życia, dzisiaj powiedzielibyśmy – lifestyle. Wiadomo, że przejście w tryb gospodarki wolnorynkowej uskrzydliło nas i pozwoliło marzyć o tym, żeby mieć tutaj drugie San Francisco jak śpiewali bracia Golcowie. Z tego powodu, nasz tryb życia – pracy i czasu wolnego jest zupełnie różny od tego sprzed 1989 roku. Dzisiaj więc gdy para młoda decyduje się na ślub, nawet zdjęcia muszą być inne niż kiedyś. Dlatego też poszukiwanie fotografa to jedna z ważniejszych spraw, które trzeba załatwić przed ślubem i weselem, chociaż często dzieje się tak, że sesje ślubne powstają na kilka dni  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag masła 5 żółtek ? szklanki mleka 5 dag drożdży 10 dag rodzynek Aromat waniliowy, sól, Lukier (według uznania) Wykonanie: Część mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, trochę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, żółtka, jajko, aromat waniliowy, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie wyrobić, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać rodzynki (zostawić trochę do dekoracji) i ponownie zagnieść. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

W dobie, kiedy nasze zasoby wody pitnej na Ziemi bardzo gwałtownie się kurczą, a woda deszczowa spadająca z nieba jest zanieczyszczona różnymi szkodliwymi substancjami, warto zainteresować się różnymi sposobami uzyskiwania wody pitnej. Jednym z nich jest odwrócona osmoza – która potrafi zmienić morską, słoną wodę w normalną wodę pitną, do tego dzięki niej można uzdatnić do picia wszelkie zasoby wody skażonej. Na jej temat krąży wiele mitów. Jednym z nich jest ten, że woda dzięki niej uzyskana jest nienaturalnie czysta, czyli zwyczajnie niezdrowa i pozbawiona wszelkich cennych minerałów i składników. To, oczywiście, nieprawda. Woda uzyskana dzięki odwróconej osmozie jest czysta,  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Zarówno w czystej postaci, jak i faszerowane mięsem- pyzy mają wielu miłośników. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale smak wyjątkowy, którego nie kupimy w żadnym sklepie. Jak mówią kulinaria, tylko naturalne składniki i pieczołowite wykonanie pozwala uzyskać doskonały efekt. Kupując ziemniaki na pyzy, musimy pamiętać, żeby wybrać typ B, który charakteryzuje się dużą zawartością skrobi. Ziemniaki dzieli na pół. Połowę gotujemy dzień wcześniej i gorące przeprasowane odstawiamy na noc do lodówki. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce, a następnie odciskamy sok, z którego zbieramy skrobię. Ziemniaki łączymy ze sobą i dzielimy na cztery części, a w czwartą część wkładamy mąkę ziemniaczaną.  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Gdy przeglądamy dawne przepisy, znajdujemy w nich wiele wspaniałych dań, które zresztą do dzisiaj zachwycają podniebienia Polaków. Polskie kulinaria są niezwykle bogate. A jednym z dań, które uwielbiają niemal wszyscy są pierogi. I tu prym wiodą pierogi ruskie. Jak przygotowuje się takie pierogi? W trzech etapach. Pierwszy etap obejmuje przygotowanie farszu. W tym celu gotuje się ziemniaki i przepuszcza przez praskę z twarogiem w proporcji 1/1. Do nich dodaje się podsmażoną cebulkę i przyprawy. Całość się miesza i zostawia do wyrośnięcia. Drugi etap to przygotowanie ciasta, które zagniata się z mąki pszennej, jajka i bardzo ciepłej wody, która będzie wręcz  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Budowa charakteryzuje się i rządzi własnymi prawami. Wykorzystywane jest bardzo dużo maszyn często dość skomplikowanych. Praca ta wydaje się prosta, jeśli chodzi o maszyny, które są tam używane ale wcale tak do końca nie jest. Prosta wiedza nie wystarczy abyśmy mogli coś więcej zyskać. Potrzeba dość sporej wiedzy. Niektóre maszyny budowlane są bardzo skomplikowane w obsłudze. Nie zawsze sama teoria nam wystarczy do ich obsługi. Trzeba naprawdę sporej dawki wprawy, ponieważ tylko wydaje się, że jest to proste. Jednak, jeśli poświęcimy trochę czasu na ich naukę to będziemy mogli liczyć na bardzo fajną i ciekawą pracę. Jeśli chcemy to możemy  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

W obecnych czasach nasza sytuacja finansowa nie wygląda najlepiej, wobec tego szukamy zwykle takich rozwiązań, które pozwoliłyby nam dokonać pewnych lepszych perspektyw na przyszłość. Takie możliwości są osiągalne, kiedy wybierzemy na przykład projekty domów ekonomicznych, za pomocą których bardziej skutecznie będziemy mogli organizować zużycie wody, jak i energii. Jak zauważymy, najnowsze projekty kładą szczególny wręcz nacisk na to, aby zachować jak najdalej idące środki oszczędności, które mają związek z prądem. Takie przedsięwzięcia będą nam jak najbardziej na rękę, ponieważ oszczędność energii to także i mniej niepotrzebnie wydanych sum pieniężnych na ogrzewanie pomieszczeń. Ponadto duże znaczenie może tutaj mieć również zainstalowanie  [ Read More ]

Categories: Kulinaria

Internet i Anteny LT

W dzisiejszym świecie internet stał się nieodłączną częścią naszego życia. ...

Kamera Mazury - Kal,

Jezioro Święcajty jest jednym z ukrytych skarbów Mazur, regionu w ...

Odkrywanie zmysłowo

Opowieści erotyczne od zawsze stanowiły część ludzkiej kultury i wyobraźni. ...

Internet domowy Kło

W dzisiejszym społeczeństwie, które coraz bardziej opiera się na technologii, ...

Kamera Szczecin: Jak

Wstęp Szczecin, jako jedno z największych miast w Polsce, jest domem ...