Archive for the ‘Kuchnia’ Category

Gotowanie to sztuka i technologia  przygotowywania żywności do spożycia z wykorzystaniem ciepła. Techniki gotowania i składniki są bardzo zróżnicowane na całym świecie, od grillowania potraw na otwartym ogniu do korzystania z kuchenek elektrycznych, do pieczenia w różnych typach kuchenek, odzwierciedlając unikalne tradycje i trendy środowiskowe, gospodarcze i kulturalne. Sposoby i rodzaje gotowania zależą również od umiejętności i rodzaju odbytego szkolenia, kultury oraz tradycji. Gotowanie odbywa się zarówno przez ludzi w ich własnych mieszkaniach,  przez profesjonalnych kucharzy i szefów kuchni w restauracjach i innych zakładów spożywczych. Gotowanie może również wystąpić w wyniku reakcji chemicznych bez obecności ciepła. Przygotowywanie potraw z ciepła  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Od wielu lat obserwujemy bardzo pozytywny trend w polskim społeczeństwie. Coraz więcej osób zwraca dużą uwagę na to co je oraz skąd pochodzi żywność na naszych domowych stołach. Wraz z rosnącą popularnością zdrowego odżywiania wzrasta liczba osób dbających o kondycję oraz trenujących regularnie różne sporty. Jak mawia wiele osób – „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Liczba siłowni stale rośnie. W ciągu ostatniego roku z budżetów obywatelskich miast takich jak Łódź wybudowano wiele siłowni na otwartej przestrzeni. Mieszczą się one w łódzkich parkach a skorzystanie z tego sprzętu treningowego jest oczywiście bezpłatne. Jedną z grup, które szczególną uwagę zwracają na to  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Składniki: 1. Pół główki włoskiej kapusty 2. 2 marchewki 3. 1 cebula 4. 1 ? 2 ząbki czosnku 5. 1 litr bulionu warzywno ? mięsnego 6. 20 dag kiełbasy 7. Ziele angielskie 8. Listki laurowe 9. Mąka 10. Olej 11. Zielony koperek 12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki kiełbasy Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do kiełbasy na patelni i smażyć jeszcze chwilę razem, a następnie dodać do podgrzanego mocno bulionu, przyprawić do smaku i krótko pogotować.  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Składniki: 1. 40 dag piersi z kurczaka (4 sztuki) 2. 2 pęczki rukoli 3. 5 dag suszonych pomidorów 4. 2 grejpfruty 5. 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu 6. 1 łyżka orzeszków piniowych (uprażonych) 7. 3 łyżki płatków parmezanu 8. 1 łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym 9. 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do kurczaka 10. 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 11. 1 łyżeczka suszonej kolendry 12. Sól czosnkowa 13. 4 łyżki oliwy z oliwek 14. Suszone oregano i bazylia 15. Sok z jednej cytryny 16. 4 łyżki białego kremu balsamico 17. Sól, imbir, chili Wykonanie: Przygotować marynatę: w miseczce zmieszać  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Składniki: 1. 20 dag świeżych grzybów shiitake 2. 40 dag polędwicy wołowej 3. 10 dag pomidorków koktajlowych 4. 2 papryki pepperoni 5. 1 strąk czerwonej papryki 6. 1 limetka 7. 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 8. 2 łyżeczki cukru 9. 1 łyżeczka sezamu 10. 3 dymki 11. 2 ząbki czosnku 12. Pół główki kapusty 13. 4 łyżki oleju 14. Rzeżucha Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienki paseczki. Olej silnie rozgrzać na patelni, wrzucić mięso i szybko obsmażyć pod koniec soląc. Zdjąć mięso z patelni. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę oczyścić i dość drobno poszatkować.  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Składniki: 1. 1 kapusta pekińska (około 30 dag) 2. 2 marchewki (15 dag) 3. 1 pomarańcza (20 dag) 4. 4 łyżki grubo pokrojonych orzechów włoskich 5. 3 łyżki oleju słonecznikowego 6. Sok z jednej pomarańczy 7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, opłukać osuszyć i przeciąć wzdłuż na cztery części a następnie pokroić w paseczki. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie z mydłem, opłukać, wysuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Obrać z białej skórki i pokroić w kostkę. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę wymieszać z cząstkami  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Zdarza się tak, że organizując imprezę okolicznościową myślimy długo o tym, jakie potrawy byłyby najlepsze na taką uroczystość. Coraz częściej zainteresowane osoby wybierają sushi, gdyż ludzie chętnie jedzą takie smakołyki, co jest dla nich nowym doświadczeniem kulinarnym. Śmiało można rzec, że bogactwem sushi jest różnorodne menu serwowane przez restauracje, a więc warto wypróbować takich specjałów na organizowanej przez nas imprezie okolicznościowej. Oczywiście trzeba wtedy wybrać odpowiednie sushi grodzisk mazowiecki, które zostanie dostarczone w szybkim tempie bezpośrednio na miejsce. Takie dania charakteryzują się przede wszystkim bogatym aromatem, wysublimowanym smakiem i podróżą kulinarną w różne zakątki świata. Z racji tego popularność sushi  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Składniki: 25 dag mąki pszennej (1,5 szklanki) Pól szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 dag drożdży 0,5 kg śliwek węgierek 1 szklanka soku śliwkowego 15 dag powideł śliwkowych 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 40 dag śmietany kremówki 6 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki winiaku Mięta do dekoracji Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem. Mąkę przesiać, zagnieść z tłuszczem, jednym jajkiem i rozczynem i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia (20- 30 minut). Następnie jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na prostokąt w kształcie formy. Blachę do pieczenia nasmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem formując  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Masz znowu zorganizować imprezę firmową? Szykujesz się na targi i nie wiesz jaką atrakcję wymyślić? Robisz doroczną imprezę integracyjną i wszystko już było? Zorganizuj pokazy barmańskie! Warto zorganizować pokazy barmańskie, bo mało osób widziało jak butelki latają w powietrzu, jak barman za plecami miksuje napoje i jak palą się w kieliszkach kolorowe drinki. To atrakcyjne show uświetni każde wydarzenie, zarówno masowe (targi, imprezy firmowe, konferencje) jak i mniej kameralne (wesela, urodziny). Pokazy barmańskie są idealnie zsynchronizowane z muzyką: show trwa przy energetycznej muzyce, ich opowieści wzbudzają śmiech, a ich triki zachwyt. To niezwykle widowiskowe show trwa około dwudziestu minut. Po  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Jeszcze kilka lat temu gotowanie było dosyć mozolną i niezbyt lubianą czynnością. Tylko nieliczny przygotowywali posiłki z pasją i dużym zaangażowaniem. Dziś można śmiało powiedzieć, że cała Polska gotuje i niewątpliwie przyczyniły się do tego różne programy kulinarne. Włączając telewizor praktycznie za każdym razem można trafić na jakiś program o gotowaniu. W jednym uczą nas profesjonaliści,a w drugim możemy podglądać jak pracują amatorzy. Jeśli jednak marzy nam się prawdziwa przygoda z gotowaniem, to warto zapisać się na profesjonalne lekcje gotowania. Wbrew pozorom takich kursów wcale nie jest mało. Kulinaria pochodzące z różnych regionów świata są bardzo popularne, a Polskę dosyć  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Bardzo często po obiedzie zastanawiamy się co zrobić z pozostałymi kawałkami mięsa gotowanego. I często okazuje się, że jest go zbyt mało, aby samo posłużyło jako drugie danie, ale z drugiej strony wyrzucać je- byłby grzech. Na szczęście polskie kulinaria znają dania, do których takie mięso można wykorzystać. I wtedy nic nam się nie zmarnuje. Co więcej, możemy zamienić to mięso w coś pysznego. Na przykład farsz do pierogów. Jeśli chcemy zrobić dobry farsz do pierogów, musimy pamiętać, żeby bardzo dokładnie obraz mięso. W farszu nie może znaleźć się żadna kość, czy chrzęść, bo mogłaby spowodować podczas degustacji zadławienie. Gdy  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Na wstępie należy wspomnieć, że bardzo często rynny mylone są z pionowymi rurami spustowymi, które odprowadzają wodę z rynien w dół, w kierunku ziemi. Właściwe rynny mają swoje miejsce wzdłuż krawędzi dachu budynku i są montowane pod kątem w kierunku rury spustowej. Ich funkcją jest jedynie uniknięcie zawilgocenia ścian i odprowadzenie jak największej ilości wody deszczowej, spływającej z dachu budynku. Dzisiaj bardzo często można spotkać podciśnieniowe rury, które wykluczają montowanie rynien pod kontem. Mogą być wykonane z najróżniejszych materiałów w zależności od zastosowania i ogólnie od wymagań klienta. Materiałami tymi może być PCV, drewno, aluminium czy też stal. W tym  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Gięcie blach to w dzisiejszych czasach jeden z podstawowych elementów obróbki blacharskiej. W dzisiejszym artykule postaramy się omówić najważniejsze aspekty tego procesu. Proces ten z pozoru nie wydaje się być procesem skomplikowanym. Jednak dokładność, z jaką wykonywane są nowoczesne elementy stalowe wymaga użycia najnowszych technologii. Najczęściej spotykanym przypadkiem w tego rodzaju obróbce jest produkcja masowa elementów stalowych ? wtedy ważna jest doskonała precyzja, zachowanie wymagań wszystkich norm jakościowych oraz duża powtarzalność. Tego rodzaju gięcie blach wymaga również wysokiej powtarzalności. W dzisiejszych czasach gięcie blach często jest wykonywane przy użyciu maszyn sterowanych metodą CNC. Dzięki temu procesy tego rodzaju można wykonywać  [ Read More ]

Categories: Kuchnia

Internet i Anteny LT

W dzisiejszym świecie internet stał się nieodłączną częścią naszego życia. ...

Kamera Mazury - Kal,

Jezioro Święcajty jest jednym z ukrytych skarbów Mazur, regionu w ...

Odkrywanie zmysłowo

Opowieści erotyczne od zawsze stanowiły część ludzkiej kultury i wyobraźni. ...

Internet domowy Kło

W dzisiejszym społeczeństwie, które coraz bardziej opiera się na technologii, ...

Kamera Szczecin: Jak

Wstęp Szczecin, jako jedno z największych miast w Polsce, jest domem ...