Gotowanie to sztuka i technologia przygotowywania żywności do spożycia z wykorzystaniem ciepła. Techniki gotowania i składniki są bardzo zróżnicowane na całym świecie, od grillowania potraw na otwartym ogniu do korzystania z kuchenek elektrycznych, do pieczenia w różnych typach kuchenek, odzwierciedlając unikalne tradycje i trendy środowiskowe, gospodarcze i kulturalne. Sposoby i rodzaje gotowania zależą również od umiejętności i rodzaju odbytego szkolenia, kultury oraz tradycji. Gotowanie odbywa się zarówno przez ludzi w ich własnych mieszkaniach, przez profesjonalnych kucharzy i szefów kuchni w restauracjach i innych zakładów spożywczych. Gotowanie może również wystąpić w wyniku reakcji chemicznych bez obecności ciepła.
Przygotowywanie potraw z ciepła lub ognia jest działalnością unikalną dla ludzi. Niektórzy antropolodzy uważają, że istnieją dowody na rzecz kontrolowanego używania ognia przez Homo erectus rozpoczynającego 400.000 lat temu. Nie mieli oni wówczas tylu narzędzi, jak my, ale radzili sobie doskonale. Rozwój rolnictwa, handlu, handlu i transportu między cywilizacjami w różnych regionach gotuje się wiele nowych składników. Nowe wynalazki i technologie, takie jak wynalezienie ceramiki dla gospodarstwa i wrzątek, rozszerzyło techniki gotowania. Niektórzy nowocześni kucharze stosują zaawansowane techniki naukowych do przygotowywania żywności w celu dalszego zwiększenia smaku serwowanych potraw.