Kuchnia gastronomiczna to podstawa każdej restauracji. Kuchnie profesjonalne to kuchnie gazowe, elektryczne, posiadające piekarnik lub nie. Od jakości takiej kuchni zależy smak i rodzaj podawanych w restauracji potraw. Profesjonalna kuchnia jest duża, musi ona na swoich palnikach pomieścić odpowiednio duże garnki, a w swoim piekarniku duże foremki i blachy. Tego rodzaju kuchnie pozwalają w restauracjach czy stołówkach na przygotowanie odpowiednich dań, natomiast ich dodatkowe funkcje sprawiają, że gotowe potrawy są potem odpowiednio poddawane różnym obróbkom termicznym. Urządzenia są łatwe i proste w obsłudze, wykonane z materiałów jak najlepszej jakości, łatwo się nie psują i służą przez lata.
Elektryczne kuchnie gastronomiczne nie pobierają zbyt wiele prądu, każda z takich kuchenek może mieć od dwóch do ośmiu palników. Wszystkie zaś kuchnie są łatwe w utrzymaniu w czystości, ponieważ są wykonane ze stali nierdzewnej. Takie kuchnie wykonuje się dzisiaj w oparciu o jak najnowsze technologie, dlatego kuchnie są bardzo sprawne i doskonale się sprawują w każdej profesjonalnej kuchni. Wybranie odpowiedniego rodzaju kuchni zależy od danych potrzeb w danej restauracji czy też stołówce. Kuchnia gastronomiczna może być wielkim kuchennym urządzeniem lub małym nakładanym na blat stołu. Każda opcja jest doskonale wyposażona i bardzo dobrze spełnia swoje funkcje. Na dobrej kuchni ugorujemy dobre posiłki, które ponadto możemy poddać odpowiednio jeszcze różnym obróbkom termicznym.
Profesjonalna kuchnia gastronomiczna jest podstawą.