Składniki:
1. 25 dag sera z niebieską pleśnią
2. 10 dag rukoli
3. 1 mała sałata rzymska
4. 8 dag orzechów włoskich
5. 4 dojrzałe figi
6. 40 ml oliwy
7. 3 łyżki miodu
8. 40 ml octu balsamicznego
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Sałatę i rukolę dokładnie opłukać i odwirować w wirówce do sałat lub osuszyć na durszlaku. Sałatę porozrywać na mniejsze kawałki. Obie sałaty przełożyć do salaterki i wymieszać. Ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić na kawałeczki.
Orzechy uprażyć na suchej patelni figi opłukać, osuszyć i pokroić na półksiężyce.
Oliwę wlać do małego słoiczka, dodać ocet balsamiczny i miód; doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; słoiczek zakręcić i potrząsać nim aż zrobi się jednolity, kremowy sos. Sałatę rozłożyć na talerze; na każdej porcji ułożyć pokruszony ser, orzechy i figi. Przed podaniem skropić każdą porcję przygotowanym sosem.
Pozostałe artykuły:
- środa, 9 marca, 2022Serwis ekspresów do kawy Warszawa
- środa, 31 sierpnia, 2016Pierogi z mięsem
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka meksykańska z indykiem
- sobota, 29 października, 2016Uprawa pieczarek pomysł na biznes
- niedziela, 4 września, 2016Barmani na wesele
- środa, 28 grudnia, 2016Szkło lacobel w kuchni Warszawa
- środa, 30 listopada, 2016Krówki reklamowe z Milanówka
- niedziela, 26 listopada, 2017Pizza w nocy 24h Warszawa
- środa, 9 grudnia, 2015Projekty domow z drewna
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia gazowa z piekarnikiem
- środa, 31 sierpnia, 2016Pyzy ziemniaczane
- niedziela, 25 listopada, 2018Wielka obniżka sprzętu cukierniczego
- niedziela, 25 listopada, 2018Czekoladowe kreacje
- niedziela, 2 października, 2016Olej konopny do czego służy
- środa, 22 lutego, 2017Dystrybutor wody w lodówce samsung opinie
- środa, 22 marca, 2023Skarżysko-Kamienna
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia bułgarska
- środa, 22 marca, 2023Sklep z ziołami Szczecin
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Urządzenia do gastronomii Zielona Góra
- niedziela, 2 października, 2016Dorsz pod beszamelem