Zarówno w czystej postaci, jak i faszerowane mięsem- pyzy mają wielu miłośników. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale smak wyjątkowy, którego nie kupimy w żadnym sklepie. Jak mówią kulinaria, tylko naturalne składniki i pieczołowite wykonanie pozwala uzyskać doskonały efekt.
Kupując ziemniaki na pyzy, musimy pamiętać, żeby wybrać typ B, który charakteryzuje się dużą zawartością skrobi. Ziemniaki dzieli na pół. Połowę gotujemy dzień wcześniej i gorące przeprasowane odstawiamy na noc do lodówki. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce, a następnie odciskamy sok, z którego zbieramy skrobię. Ziemniaki łączymy ze sobą i dzielimy na cztery części, a w czwartą część wkładamy mąkę ziemniaczaną. Razem wszystko wygniatamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Z przygotowanego ciasta formujemy średniej wielkości kulki. Jeśli chcemy mieć czyste pyzy, po prostu pozostawiamy ziemniaczane kulki do ugotowania. Jeśli chcemy nafaszerować je mięsem, kulki rozpłaszczamy, wkładamy do środka farsz i zamykamy, turlając.
Pozostałe artykuły:
- środa, 22 marca, 2023Pizzeria Diavolo Garwolin
- sobota, 29 października, 2016Uprawa pieczarek pomysł na biznes
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Palarnia kawy pomysł na biznes
- środa, 20 lutego, 2019Woda z kranu czy z butelki
- sobota, 29 października, 2016Kosze świąteczne bożonarodzeniowe
- środa, 31 sierpnia, 2016Ziemniaczane placki
- sobota, 29 października, 2016Kebab Kluczbork
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Urządzenia do gastronomii Zielona Góra
- niedziela, 26 listopada, 2017Catering wesele Poznań i Barman na wesele Kraków
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia indukcyjna
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Zdrowa żywność do sklepików szkolnych
- środa, 20 lutego, 2019Dieta dla serca
- środa, 20 lutego, 2019Dieta Dąbrowskiej czy można jeść pieczarki?
- środa, 31 sierpnia, 2016Kulinarne inspiracje
- niedziela, 2 października, 2016Sałatka meksykańska z indykiem
- piątek, 16 września, 2016ROGALIKI KRUCHO ? DROŻDŻOWE
- niedziela, 3 marca, 2019Retro Pizza Kluczbork
- środa, 20 lutego, 2019Faszerowane pieczarki Portobello
- niedziela, 2 października, 2016Zupa szynkowa z kapustą
- środa, 22 marca, 2023Gęsie pipki Magdy Gessler