Rate this post

Dla Japończyków glony to chleb powszedni. Dzięki swej bogatej diecie w glony, ryby i owoce morza słyną ze swego końskiego zdrowia i długowieczności. W Europie ta morska zielenina dopiero zdobywa uznanie.

Niektóre gatunki glonów zawierają 10 razy więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż wołowina. Wodorosty są bogate w jod, magnez, fosfor, potas, a także witaminy A, C, D, E i K. Coraz częściej stroje się je również w dietach odchudzających. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi . Glony to także dobre źródło fluoru, który jak wiadomo jest niezbędny dla naszych zębów i kości. Najpopularniejsze wodorosty to suszone płaty nori, które wykorzystywane są do przygotowania shushi i do kupienia niemal w każdym supermarkecie. Mniej popularne wodorosty to kombu i kelp, które słyną z tego że korzystnie wpływają na nerki i regulują gospodarkę hormonalną. Ponadto zawierają składniki o działaniu przeciwnowotworowym. Wodorost kombu można również nabyć w wersji suszonej. Z kolei glony wakame to odmiana brunatnic, które mają działanie odtruwające i moczopędne, a dzięki bogactwu wapnia wzmacniają kości. Glony hijiaki obniżają poziom złego cholesterolu, działają moczopędnie, przeciwzakrzepowo i wspomagają usuwanie z organizmu toksyn. Jedzenie regularnie glonów ma nie tylko dobroczynny wpływ na nasz organizm, ale także doskonale wpływa na urodę.