Rate this post

uprawa-pieczarek-6Pieczarka, to w Polsce grzyb bardzo popularny. Wyjątkowe walory smakowe oraz możliwość różnorakich zastosowań kulinarnych powodują, że od lat cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród smakoszy. Polska jest jednym z głównych producentów tego grzyba w Europie. Uprawa pieczarek może być prowadzona na różne sposoby. Zasadniczo wyróżniamy dwa rodzaje uprawy: towarową, prowadzoną na wielką skalę w specjalnie przystosowanych halach gdzie produkuje się tony owocników oraz uprawy przydomowe, na własne potrzeby. W obydwu przypadkach podstawowe warunki wzrostu są jednakowe. Specjalne podłoże zaszczepione grzybnią utrzymuje się w temp. pokojowej przez ok. 2 tygodnie do pojawienia się białego nalotu grzybni na powierzchni. Następnie nakłada się tzw. okrywę czyli cienką warstwę mieszaniny  torfu z kredą. Po 9-10 dniach obniża się temperaturę do 16-17 st. w celu wytworzenia tzw. szoku, który jest kluczowy dla wzrostu. Około 3 tyg. po nałożeniu okrywy pojawiają się pierwsze owocniki. Pieczarka plonuje w 3 rzutach w odstępie kilku dni. W trakcie trwania uprawy trzeba też odpowiednio podlewać i kontrolować wentylację. Można zakupić gotowe podłoża do uprawy domowej. Powodzenia w uprawie!