Rate this post

najlepsze-restauracje-lublin-3Składniki:

1. 25 dag sera z niebieską pleśnią
2. 10 dag rukoli
3. 1 mała sałata rzymska
4. 8 dag orzechów włoskich
5. 4 dojrzałe figi
6. 40 ml oliwy
7. 3 łyżki miodu
8. 40 ml octu balsamicznego
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Sałatę i rukolę dokładnie opłukać i odwirować w wirówce do sałat lub osuszyć na durszlaku. Sałatę porozrywać na mniejsze kawałki. Obie sałaty przełożyć do salaterki i wymieszać. Ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić na kawałeczki.
Orzechy uprażyć na suchej patelni figi opłukać, osuszyć i pokroić na półksiężyce.
Oliwę wlać do małego słoiczka, dodać ocet balsamiczny i miód; doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; słoiczek zakręcić i potrząsać nim aż zrobi się jednolity, kremowy sos. Sałatę rozłożyć na talerze; na każdej porcji ułożyć pokruszony ser, orzechy i figi. Przed podaniem skropić każdą porcję przygotowanym sosem.