Składniki:
1. 25 dag świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego)
2. 1 torebka makaronu wstążki
3. 1 słoik pomidorów suszonych w oleju
4. 1 opakowanie sera feta
5. Pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
6. Śmietana
7. Masło
8. Bazylia
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu na pół twardo (al dente), odcedzić i ostudzić.
Liście szpinaku przebrać, umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i poddusić na nim szpinak. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem i dodać 1 łyżkę śmietany.
Oliwki pokroić w plasterki. Pomidory osączyć z oleju i podzielić na mniejsze kawałki.
Ser feta osączyć z zalewy i pokroić na niedużą kostkę.
Makaron przełożyć do salaterki, dodać ser feta, oliwki i pomidory wymieszać. Na końcu dodać szpinak i ponownie wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.