Podróżując przez południowo-zachodnią Polskę warto rozejrzeć się za miejscami oferującymi dania regionalne. Restauracja, którą odwiedzimy, może stanowić bardzo ważny punkt wycieczki, pod warunkiem, że dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych i historycznych (ze względu na profil takiego miejsca). Jadąc przez południowo-wschodnią część województwa opolskiego droga często prowadzi przez Kluczbork – małe, nieco ponad dwudziestotysięczne miasteczko. Jest to punkt, w którym można z powodzeniem szukać regionalnych smaków. W centrum miasta znajdziemy między innymi opolską roladę wołową, żymlok opolski biały czy pańćkraut z żeberkami. Te dania to efekt mieszania się na opolszczyźnie różnych kultur i ich wpływów. Dlatego może nam się wydawać, że niektóre dania bardziej przypominają kuchnię niemiecką, inne polską lub czeską, a nawet kresową. Z pewnością warto spróbować takiej mieszanki. Wszystkie tego typu potrawy znajdziemy w tradycyjnych gospodach i karczmach zlokalizowanych w większych miastach i na ich obrzeżach.