Jadamy je nie tylko z okazji świąt. Pierogi z kapustą i grzybami są doskonałym daniem obiadowym, czy kolacyjnym również w każdy inny dzień. Trzeba tylko wiedzieć, jak przygotować farsz i ciasto. A jak się to robi? O tym mówią nam nasze kulinaria.
Jeśli chodzi o farsz, to wszystko zależy, jakie mamy grzyby. Bo kapusta musi być oczywiście kwaszona i podgotowana. Jeśli mamy do niej dodać pieczarki lub inne świeże grzyby, to wystarczy, ze podsmażymy je na maśle i dodamy do nich do przesmażenia pokrojoną odcedzoną kapustę. Grzyby suszone musimy najpierw podgotować, a dopiero później smażyć z kapustą. Rzecz jednak w tym, aby kapusta i grzyby przynajmniej przez 20 minut razem się smażyły. A ciasto? Zagniata się je z dobrej mąki pszennej, podlewanej gorącą wodą. Do ciasta dodaje się też jajko oraz sól, a całość wygniata do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto odpocznie a farsz wystygnie, możemy przejść do formowania pierogów, które następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Efekt- pyszne danie.
Interesujący artykuł. Kiedy kolejne?
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.