Gdy przeglądamy dawne przepisy, znajdujemy w nich wiele wspaniałych dań, które zresztą do dzisiaj zachwycają podniebienia Polaków. Polskie kulinaria są niezwykle bogate. A jednym z dań, które uwielbiają niemal wszyscy są pierogi. I tu prym wiodą pierogi ruskie.
Jak przygotowuje się takie pierogi? W trzech etapach. Pierwszy etap obejmuje przygotowanie farszu. W tym celu gotuje się ziemniaki i przepuszcza przez praskę z twarogiem w proporcji 1/1. Do nich dodaje się podsmażoną cebulkę i przyprawy. Całość się miesza i zostawia do wyrośnięcia. Drugi etap to przygotowanie ciasta, które zagniata się z mąki pszennej, jajka i bardzo ciepłej wody, która będzie wręcz gorąca i zaparzy nasze ciasto czyniąc je lekkim. Wygniecione ciasto pozostawia się do odpoczęcia na około 1 godzinę. Po tym czasie następuje trzeci etap- czyli rozwałkowywanie ciasta i klejenie pierogów. Ciasto rozwałkowuje się na grubość około 1 cm, a szklanką wykrawa się krążki, w które wkłada się farsz i zlepia po brzegach. Potem już tylko gotujemy.
Pozostawiam po sobie jakiś ślad na blogu:)
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.