W jaki sposób hodowane są pieczarki?
Pieczarki to grzyby, elementy posiłku, bez których często nie wyobrażamy sobie dobrego jedzenia. Pieczarki produkowane w Polsce,
w pieczarkarniach, często trafiają nie tylko do Polski, ale także do krajów Europy Zachodniej.
Wiele pieczarkarni produkuje pieczarki przez cały rok. Firmy zawsze muszą jednak pamiętać o dezynfekcji termicznej, aby pozbyć się wszelkich czynników chorobotwórczych. Wszystko zaczyna się od położenia podłoża na nasze pieczarki. Następnie wyspecjalizowani pracownicy, technolodzy, określają, w jakiej temperaturze najlepiej hodować pieczarki. Najlepsza temperatura to 25 stopni Celcjusza, z wilgotnością na poziomie 95 procent. Pierwsze ilości wody można wprowadzić dopiero po 24 godzinach. Z czasem zaczynamy stopniować obniżać temperaturę do 20 czy 21 stopni Celcjusza. Następnie do hali wpuszcza się świeże powietrze, aby obniżyć poziom C02. Pieczarki zbiera się przez 3 tygodnie w jednej hali. Następnie dokonuje się procesu dezynfekcji i już można hodować kolejne partie pieczarek.
Pieczarki to jedne z najbardziej cenionych przez Polaków grzybów. Pasują do wielu posiłków i są przepyszne. Warto wiedzieć, w jaki sposób powstają.