Rate this post

Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska

Gastronomia australijska

Poszczególne kraje z całego świata kojarzą nam się głównie z konkretnymi symbolami, będącymi ich wizytówką. Francja kojarzy nam się z Paryżem i wieżą Eiffla, zaś Włochy z pizzą oraz spaghetti. Z kolei Australia kojarzy nam się z Aborygenami oraz kangurami.

Jeżeli planujemy podróż do konkretnego kraju, to poza zabytkami oraz atrakcjami, zwracamy szczególną uwagę na jego kuchnię. Dania z różnych części świata możemy oczywiście spożywać w polskich restauracjach, jednakże w miejscu rodzimym smakują one najlepiej.

Wybierając się do Australii, warto odwiedzić przede wszystkim Sydney oraz Canberrę. Będąc tam, zapoznamy się na pewno z tamtejszą gastronomią. Kuchnia australijska jest dość zróżnicowana, ponieważ jest ona połączeniem kuchni z całego świata. Składa się na nią między innymi kuchnia angielska, azjatycka oraz włoska. Warto jednak spróbować specjalnych deserów, których poza Australią nie spotkamy. Są to desery Pavlova, Lamingtony oraz ciasteczka anzac.

Jak widać powyżej, kuchnia gastronomiczna danego kraju jest bardzo ważna. Jeżeli przypadnie nam do gustu, to chętniej będziemy do niego wracać.