Składniki:
1. 1 kapusta pekińska (około 30 dag)
2. 2 marchewki (15 dag)
3. 1 pomarańcza (20 dag)
4. 4 łyżki grubo pokrojonych orzechów włoskich
5. 3 łyżki oleju słonecznikowego
6. Sok z jednej pomarańczy
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, opłukać osuszyć i przeciąć wzdłuż na cztery części a następnie pokroić w paseczki.
Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie z mydłem, opłukać, wysuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Obrać z białej skórki i pokroić w kostkę. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę wymieszać z cząstkami pomarańczy i pokrojoną kapustą pekińską.
Przygotować sos do sałatki: wymieszać sok z pomarańczy z olejem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Surówkę polać sosem i dokładnie wymieszać.