Składniki:
1. 1 kapusta pekińska (30 dag)
2. 6 marynowanych śliwek
3. 1 banan (20dag)
4. 3 łyżki oleju słonecznikowego
5. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich uszkodzonych liści, opłukać, osuszyć, przeciąć wzdłuż na cztery części i pokroić w grube paseczki.
Banana obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Śliwki dokładnie umyć, osuszyć poprzekrawać na połówki, usunąć pestki, a połówki owoców pokroić w paseczki.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do jednego naczynia i delikatnie wymieszać.
Przygotować sos do sałatki: świeżo wyciśnięty sok z cytryny wymieszać z olejem i trzema łyżkami chłodnej, przegotowanej wody. Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem.