Rate this post

W jaki sposób hodować pieczarki?
Pieczarki należą do grzybów, bez których niektórych nie istniałyby niektóre dania polskiej kuchni. Coraz większa liczba kucharzy i gospodyń domowych wykorzystuje te grzyby do różnych potraw ze względu na szybkość i łatwość ich przygotowania
Mimo, iż pieczarki są ogólnodostępnym produktem żywnościowym, ich uprawa nie jest wcale prosta. Pieczarkarnia, czyli miejsce hodowli pieczarki musi spełniać odpowiednie warunki. Przede wszystkim pieczarkarnia powinna zapewniać grzybom odpowiednią temperaturę. Pieczarki najlepiej rozwijają się w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Nie bez znaczenia jest też podłoże. Pieczarkarnia zawsze wyłożona jest podłożem z grzybnią, z której rozwijają się pieczarki. Podłoże takie jest łatwo dostępne a jego zakupu można dokonać nawet w internecie. Powstałą grzybnię należy przykryć warstwą nawilżonej ziemi. Tak przygotowana pieczarkarnia będzie stanowić idealne podłoże dla rosnącej pieczarki.
Choć pieczarki są grzybami o dużych wymaganiach siedliskowych, wielu ludzi decyduje się ich uprawę w domu. Muszą jednak pamiętać, że pieczarkarnia jest miejscem wymagającym stałego nadzoru i sporej ilości czasu.