Rate this post

kulinaria (4)Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
Niepełna szklanka mleka
5 dag drożdży
6 żółtek
15 dag masła
10 dag cukru
Masa serowa:
30 dag białego twarogu
1 jajko
1 żółtko
10 dag cukru
1 łyżka masła
Cukier waniliowy

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn z drożdży. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka z rozczynem, połączyć z roztopionym masłem, wymieszać i wyrobić gładkie, lśniące ciasto (wyrabiać tak długo aż bez oporów będzie odstawało od ręki). Odstawić do wyrośnięcia.
Biały ser zmielić, połączyć żółtkiem utartym z cukrem i masłem, dodać cukier waniliowy (wszystkie składniki na masę można też zmiksować).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 30 części, każdą nadziać serem i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać miejscem złączenia na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem blaszki do nagrzanego (190 stopni) piekarnika bułeczki posmarować rozmąconym żółtkiem piec około 25-30 minut.