Rate this post

kulinaria (2)Składniki:

Na ciasto:

1. Pół kilograma mąki pszennej
2. 4 dag drożdży
3. 3 żółtka
4. Vegeta
5. Cząber
6. Majeranek
7. ? szklanki mleka
8. Pół szklanki oleju
9. 25 dag startego żółtego sera

Na farsz:

10. Pół kilograma pieczarek (lub świeżych leśnych grzybów)
11. 3 cebule
12. 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniego mleka i odrobiną mąki; odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać żółtka, mleko, rozczyn i olej i dokładnie wyrobić gładkie ciasto; pod koniec wyrabiania dodać przyprawy i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby wyrosło.
Cebulę obrać i drobno posiekać; zeszklić na rozgrzanym oleju. Grzyby oczyścić i drobniutko posiekać; dodać do cebuli i dusić razem około pół godziny, przyprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować zimnym farszem i zwinąć w rulon, który następnie pokroić w ukośne dwucentymetrowe plastry; ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na pół godziny. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.