Składniki:
25 dag mąki
2 dag drożdży
100 ml mleka
10 dag cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
5 dag masła
Sól
1 kg kwaskowych jabłek
10dag cukru
1 cytryna
5 dag rodzynek
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. 2/3 Włożyć do garnka i dusić aż się rozgotują, dodać cukier, opłukane rodzynki i resztę jabłek. Dusić jeszcze 5 minut.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtka, szczyptę soli i drożdże roztarte w 2 łyżkach ciepłego mleka. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać utartą masę i resztę mleka. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masą jabłkową i zawinąć w roladę, delikatnie skręcić wokół własnej osi, włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posmarować rozmąconym żółtkiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Pozostałe artykuły:
- niedziela, 26 listopada, 2017Jedzenie w puszkach podgrzewane
- niedziela, 26 listopada, 2017Kuchnia australijska u niemowlaka
- sobota, 10 listopada, 2018Warsztaty kulinarne
- środa, 28 grudnia, 2016Słodycze reklamowe z logo a vat
- sobota, 29 października, 2016Uprawa pieczarek pomysł na biznes
- piątek, 1 września, 2017Kuchnia elektryczna z piekarnikiem
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Suplementacja omega 3 w ciąży
- środa, 20 lutego, 2019Faszerowane pieczarki Portobello
- sobota, 7 stycznia, 2023Pomidorowa na wiele sposobów
- poniedziałek, 13 listopada, 2017Wielotematyczny portal internetowy wordpress dla każdego
- niedziela, 26 listopada, 2017Sklep ze zdrową żywnością Kraków Kurdwanów
- środa, 31 sierpnia, 2016Kulinarne inspiracje
- poniedziałek, 13 lutego, 2017Urządzenia do gastronomii Zielona Góra
- środa, 22 marca, 2023Dieta pudełkowa Swarzędz
- sobota, 29 października, 2016Karmy dla psów z problemami jelitowymi
- środa, 9 grudnia, 2015Domy nowoczesne drewniane
- środa, 9 grudnia, 2015Giecie blach
- niedziela, 3 marca, 2019Pub retro pizzeria Kluczbork
- niedziela, 9 października, 2016Czym zastąpić sól podczas gotowania?
- środa, 31 sierpnia, 2016Pierogi z kapustą i grzybami